Luova ala Suomessa

Written by admin on August 7, 2016 Categories: Luovaa yhteistyötä

Joskus voi hyvin kuulla kutsuttavan, kuinka Helsinkiin viitataan jonkinlaisena “Pietarin miniatyyriversiona”. Maassamme, mutta erityisesti juurikin pääkaupungissa Venäjän vaikutus on sangen voimakas, ja tämä näkyy esimerkiksi keskustan alueen historiallisesti merkittävien rakennusten rakennustyylissä, kaupunkiin ja sen lähialueille saapuvien taidetta1venäläismatkailijoiden mukana. Tämän ymmärtää hyvin, sillä naapuruksina Venäjä ja Suomi jakavat pitkän ja tiiviin historiallisen siteen keskenään. Helsingistä puhuttaessa tulee miettineeksi, että kyseessä on verrattain hyvin nuori kaupunki, joka lepää sadoista pikkusaarista muodostuvan saariston syleilemänä. Kaupungin merellinen teema ja sijainti on otettu huomioon monessakin eri projektissa kuten vaikkapa

Helsinki ja Suomi tunnetaan jo maailmallakin varsin hyvin taiteen, designin ja luovien ratkaisujen maana. Taiteella on maassamme ollutkin eittämättä merkittävä rooli myös talouden kehittymisen saralla, ja maamme lahjakkaat taiteilijat ovatkin tuoneet Suomea kiitettävästi esille eri puolilla maailmaa. Suomessa valtava etu taiteilijoiden kannalta on se, että täällä on melkoisen vaivatonta avata itselleen nykytaiteen taidegalleria joko omista teoksista koostuen tai muiden teoksista muodostuvan näyttelyn. Tämän lisäksi moni nuori tai mieleltään nuorekas taiteilija saattaa avata artesaanituotteisiin keskittyneen kahvilan tai ultratrendikkään pienpanimon pysyäkseen aallon harjalla. Vaikkei sattuisikaan esimerkiksi näkemään monen Suomen reissullaan niin kauan odottamiaan revontulia, ei hätä ole tämän näköinen, sillä Helsingin tunnettu taideskene saattaa tehdä yhtä lailla suuren ja ikimuistoisen vaikutuksen taidetta arvostavalle.

Yksi mukava piirre Helsingissä on se, kuinka kaupunki jaksaa uutterasti järjestää erilaisia taidetta mainostavia ja taiteellisuutta kannustavia tilaisuuksia ja tapahtumia aina messuista erilaisiin teemapäiviin ja miksei myöskin -öihin eri puolilla kaupunkia. Vaikka esimerkiksi naapurimaa Venäjä onkin tupaten täynnä muun muassa taidegallerioita, ruokitaan Suomessa taiteesta kiinnostuneiden ja siihen taipuvaisten luovuutta aivan eri tasolla kuin monessa muussa maassa, Venäjä tietysti mukaanlukien. Erityisen huomion kohteena on Suomessa ollut viime aikoina digitaalinen suunnittelu ja digitaalinen taide, jotka soveltuvat erityisen hyödyllisinä muun muassa hurjassa nosteessa viimeiset viisi vuotta olleeseen pelibisnekseen. Pelisuunnittelu on Suomen tämänhetkinen ykkösvalttikortti uraaauurtavien alojen joukossa, ja tässä jos missä ovat luova mieli ja avoin asenne ehdottomasti mittaamattomassa arvossaan.

Comments Off on Luova ala Suomessa